Memecik zeytinlerinden zengin aromalı ve düşük asitli (%0.8 den az) Extra Virgin olarak adlandırılan erken hasat soğuk sıkım  Natürel Sızma zeytinyağı elde ediyoruz. Serbest yağ asidi % 0.8% den daha az zeytinyağlar bu kategoriye girmektedir. 2019 hasadının oleik asit cinsindeki serbest yağ asitliği %0.6 dır .

Zeytinyağımız tek bahçeden tek cins zeytin ağaçlarından soğuk sıkımla TERMES Kızılcaova Tesisleri’nde (www.termes.com.tr) mekanik yöntemlerle üretilmektedir.

Zeytinyağımızı tattığınızda zengin aromasını koklayacak, boğazda bıraktığı hafif yakıcılığı hissedeceksiniz. Tadına ve kokusuna alışmak gerekebilecekse de, bir kez tattıktan sonra başka bir zeytinyağ istemeyeceksiniz. Bizim için öyle oldu.. Hem soğuk yemek ve salatalarda hem de sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabileceğiniz yağ.

OLIO NUOVO DAYS 2018- ZEYTİNYAĞIMIZ HAKKINDA HAKEMLERİN GAYRİRESMİ YORUMLARI VE YAĞIMIZIN NOTU

Olio Nuovo Days (https://www.olio-nuovo-day.com) her yıl en taze natürel sızma yağlara dikkati çekmekte ve yarışma düzenlemektedir. 16-20 Ocak 2018 arasında Le Cordon Bleu ve  Olio Nuovo birlikte Paris’te  20 den fazla restorantın ve üst düzey gıda mağazalarının katıldığı tadım / konferans etkinliğini organize etmişlerdir.

Etkinlikte, tadım yönteminin sunumunun ardından  Fransız ve uluslararası kuruluşlar tarafından tanımlanan 3 cins yağ tadılmışdır: meyvemsi ve ıtri, olgun zeytinlerden, geleneksel meyvemsi (olgunlaşmış zeytinlerden) ve bir defolu yağ.  Daha fazla bilgi için lütfen https://www.cordonbleu.edu/news/2018-olio-nuovo-days/en

Arkadaşımız Sayın  Sırma Güven bu özel etkinliğe davetliydi ve bizim zeytinyağımızın örneğini yarışma sonrası gayriresmi olarak hakemlerden değerlendirmesini istemiş. Kendisine bu jesti için en içten teşekkürlerimizi sunarız.

İzleyen fotoğraflarda  OLIO NUOVO DAYS 2018 hakemlerinin zeytinyağımız hakkındaki yorumlarını okuyacaksınız.

 

Hakemlerin zeytinyağımıza verdiği not ise:  ( yarışmanın birincisi 100 üzerinden 85 almış)

 

FOTOĞRAFLARLA  2019 HASADI

Kasım ayının gelmesiyle birlikte zeytinlerimizin hasat zamanı da geldi. Henüz yeşil (gök) zeytin oldukları sırada erken hasat olarak zeytin çırpma makinası ve elle toplandı. İçindeki yapraklar, kabuklar ayıklandı ve  çuvallara girMEden Termes Kızılcaova Tesislerine aynı gün içinde sıkıma götürüldü. Sıkım süreci öncelikle zeytinler sıkılmadan hemen önce değişen yıkama işlemiyle başlıyor. Daha sonra zeytinler sıkma kazanlarına doğru yola çıktılar.

Yolculukları zeytini hamur haline getiren makinalarda soğuk sıkım olarak devam etti. Kırıcıda, zeytinler kırılarak yarı hamur haline geldi ve kendisi de paslanmaz çelik olan malaksör içinde paslanmaz çelikten yapılma çarklar zeytinleri ezdi ve hamur haline getirdi. Bu işlem sonunda  yağ molekülleri bir araya gelmiş oldu. Zeytin hamuru,  yağını salmaya başlayana kadar  (zeytinin durumuna bağlı olarak operatör karar veriyor) yaklaşık 30  dakika yoğuruldu. Ayrıştırma yoğunluğuna genellikle 20- 30 dakikada ulaşır. Yağ veriminin artması için bu işlem gereklidir.

Kapalı malaksör içindeki zeytin hamuru kazanın etrafındaki su ceketleri içerisinde dolaşan su vasıtasıyla ısıtıldı ve karıştırıcı helezon vasıtasıyla homojen hale getirildi. Bu şekilde yağın hava ile teması da minimuma indirilmiş oldu. Hava ile temas etmesi yağın kalitesini etkileyen serbest radikallerin açığa çıkmasına neden olur.Homojen hale gelen zeytin hamuru, kazanın altında bulunan toplayıcı helezon sayesinde hamur pompasına geçirildi ve dekantöre pompalandı. Dekantörde merkezkaç kuvveti ve ters çalışan mekanizmalar yardımıyla yağ, pirina ve karasudan ayrıştırıldı. Daha sonra santrifüj sistemiyle çalışan separatöre geçirildi ve yağ elde edildi.

  Asidi ölçüldü ve yüzümüzü güldüren %0,6 asit elde ettik. En sonunda havayla temas etmeden krom çelik zeytinyağ tankında üretim yolculuğu bitti ve sizlerle buluşmaya hazır oldu.

         Afiyet olsun….