Her ne kadar isimden dolayı ilk duyanlar aşı veya hibrid olduğunu sanıyorsa da ELMUT adını verdiğimiz Asya Armutları (Pyrus pyrifolia) ana vatanı Çin veya Japonya olan çok lezzetli meyvelerdir. Bizim ELMUT adını vermemizin nedeni şeklinin elmaya, et yapısının armuda benzemesi. Ancak ELMUT‘un tadı ne elmaya ne de armuda benzemiyor. Bize göre ikisinden de çok daha iyi. Tabii ki son karar tattıktan sonra sizin. Asya Armutları Türkiye’de genelde naşi (ki Japonca armut demek) olarak adlandırılıyorlar. Diğer isimleri arasında Japon, Çin, Tayvan veya Kore armudu; elma armudu, zodyak armudu ve kum armudu bulunmaktadır.

Elmutların Hosui, Kosui and Chojuro cinslerini yetiştiriyoruz . Her cinsin kendine has meyve ve çicek aroması olmasına ve büyüklükleri farklı olmasına rağmen, aşağıda bizim meyvelerimizin fotoğraflarında da görüldüğü gibi hepsinin şekli aynıdır.

Soldaki fotoğraftaki Elmutlar  hosui cinsinden. Hosuiler çok aromatik ve tatlı ama çok nazik. Erkenci olarak tabir edilen bu tozlayıcı cins Nisan aylarının başında çiçek açmaya başlar ve Temmuz ortasından Ağustos yarısına kadar olgunlaşmış olur.  Hosuiler genellikle ortaboy bir elma büyüklüğünde ( ortalama 150-200 gr arası) ve ince kabukludur.

 

Sağdaki fotoğraftaki Elmutlar  kosui cinsi.

Kosuiler enkencilerden biraz daha büyük olup fotoğraftada görüldüğü gibi benekli bir kabuğa sahiptir. Bunlar hosuileri genelde iki üç hafta geriden izler. Dolayısıyla olgunlaşmaları Ağustosun ikinci yarısında tamamlanır. Oldukça tatlı olan meyveler düşük asit tadında ve kıtır kıtırdır.

 

Soldaki fotoğrafta ise üçüncü cins olan chojurolar var.  Bunlar diğerlerinden daha büyük (ortalama 400 gr ve 8 cm çapında) olmalarına rağmen hala sulu ve kıtır kıtır. Japonya’da 1895te doğan bu cins büyüklükleri nedeniyle en popüler naşi cinsidir. Altı aya kadar buzdolabında kalabilir.

Tüm ELMUT cinslerimiz düşük glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle diğer armutlardan ve glisemik indeksi daha yüksek  meyvelerden daha rahat tüketilebilir.

 

 A.J. Andrews     ” Tatlılıkta diğer cinslerden geri kalmamasına rağmen, Asya armutları glisemik indeksin düşük tarafına yer alır:  glisemik index – 25.9,  glisemic yük- 3.367, ve diğer armutların yarısı kadar karbonhidrat içerir. demektedir” (Updated December 27, 2018)  Glisemik indeks ve Asya armutları hakkında daha fazla bilgi için https://healthyeating.sfgate.com/glycemic-index-glycemic-load-carbohydrates-asian-pear-11617.html

Elmutlar ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde yeni bir cins olmasına rağmen, piyasa hızla girmektedir –

Elma armutlar Kuzey Amerika’ya fırtına gibi girdi – Elma armutlar (naşi veya kum armudu da denen Asya armutları) A.B.D. de ” Kividen sonraki en gözde ve ilginç meyve” ve bu hiç şaşırtıcı değil.  Gevrek, kıtır kıtır, sulu, tatlı meyve ABDyi alt üst ediyor. Eskiden elma yiyenlerin bildiği bu meyveyi tadanların %95i, meyveyi  tattıktan sonra aşık olmaktadır. http://www.kingsburgorchards.com/products/applepears

Elmutları elma veya armudu nasıl yiyiyorsanız,  kabuklu, kabuksuz çiğ olarak tüketebilirsiniz. Aperatif olarak da yenebilecekleri gibi meyva salatalarında, etlerin yanında veya  keklerde, pudinglerde ve wok yemeklerinde kullanabilirsiniz. Tatlısı, reçeli de harika! Pek çok şeyi deniyoruz gelecek günlerde paylaşacağız.

Eğer elma sider seviyorsanız Elmut sidera bayılacaksınız!  Daha ferahlatıcı ve aromatik. Elmutlar elmadan daha sulu olduğu için de daha az meyve daha fazla meyve suyu!